WildHout | Nieuwe Uitzichten

— Julianapark

Voor Nieuwe Uitzichten werkt Atelier NL samen met Zomerparkfeest om de mensen bewust te maken van de vele manieren waarop bomen bijdragen tot onze economie en ons welzijn, en van hun groot ecologisch belang. Het project WildHout richt zich op het Julianapark in Venlo, dat 75 jaar geleden werd aangelegd. Het is niet alleen de perfecte locatie voor evenementen dankzij de open structuur, je vindt er ook een gevarieerde planten- en bomenpopulatie, velen zo oud als het park zelf.


WildHout—Village bestaat uit zes installaties op basis van houten banken, gemaakt van bomen uit Venlo die onlangs omgevallen zijn of gekapt moesten worden. Elke bank belicht een van de zes thema's die overeenkomen met de functies die we aan bomen toeschrijven: voedsel- en houtproductie, recreatie, biodiversiteit, waterbeheer en cultureel erfgoed. Die thema's worden uitgewerkt tot activiteiten om de bezoekers van het Julianapark meer te betrekken en hen nieuwe inzichten bij te brengen over bomen en hun lokaal en ecologisch belang.

Voedselproductie 
De meeste mensen weten niet dat veel boomonderdelen, zoals fruit, bloesems, zaden, bladeren, sap of schors, kunnen worden gebruikt als voedsel of voor medicatie. De VoedselBank onderzoekt de bomen in het Julianapark als bronnen van eetbare of helende ingrediënten en leert bezoekers ze te herkennen.

Houtproductie 
Nederlandse bossen produceren vooral biomassa voor hernieuwbare energie, door de CO2 die in het hout is opgeslagen weer vrij te laten in de atmosfeer. Daarnaast kan hoogwaardig hout, zoals eik of beuk, gebruikt worden in de bouw of meubelmakerij. De HoutBank verbindt bezoekers met de verschillende toepassingen van hout en de keuzes die daarbij komen kijken. 

Recreatie 
In het dichtbevolkte Nederland delen miljoenen mensen een paar beboste gebieden om er te wandelen, fietsen, hardlopen, rijden, kamperen of klimmen. De RecreatieBank verlegt de aandacht van bezoekers op hun eigen activiteit naar de schoonheid van hun omgeving, zoals de minuscule deeltjes aan de boomtoppen boven hun hoofd. 

Biodiversiteit
 
Een gezonde natuurlijke omgeving bevat een grote verscheidenheid aan soorten. Elke boom is een ecosysteem op zich met veel dieren, vogels, insecten en schimmels, zowel boven als onder de grond. De BioBank neemt de oorsprong van verschillende bomen in het Julianapark als uitgangspunt voor een podcast over sociale diversiteit. 

Waterbeheer 
De bodem van biodiverse bossen kan water absorberen als een spons, waardoor overstromingen worden voorkomen en droge periodes worden beperkt. Met een speciaal afgemeten waterkraan bestudeert WaterBank de effecten van de klimaatverandering op bomen in een stedelijke omgeving, waar ze veel kwetsbaarder zijn voor stormen en uitdroging. 

Cultureel erfgoed
 
In het volledig gecultiveerde Nederlandse landschap is bijna elke boom met opzet geplant of gekweekt. Elke boom is er van historische, economische en culturele waarde. De CultuurBank stelt enkele opmerkelijke bomen en hun getuigenissen voor en zet aan tot nieuwe verhalen door stekjes in het park te planten.